Artrose

Artrose is een reumatische aandoening, die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast en uiteindelijk leidt tot vervorming van de botten onder het kraakbeen zelf. Aan de rand van het gewricht vormen zich knobbels die de beweeglijkheid van het gewricht beperken. Artrose  is niet alleen een aandoening van het kraakbeen, maar van het hele gewricht. Zenuwen kunnen bekneld raken wat kan leiden tot pijn en gevoelsstoornissen, er vindt ook krachtsverlies van spieren rond het gewricht plaats. Dit krachtsverlies en de houding/stand van gewrichten  zijn enkele  factoren waarbij goede vooruitgang te boeken is door de behandeling bij de oefentherapeut. Artrose komt onder andere voor in de heup, knie, nek, onderrug en handen. Artrose  kan ontstaan door een afwijkende stand van de gewrichten, zwaar werk, een ongeval, overbelasting of blessures bij sporten of overgewicht.

Het Artrose Netwerk

logo Artrose netwerk

Ik ben aangesloten bij het Artrose Netwerk. Dit betekent dat ik werk volgens het protocol gebaseerd op de richtlijn arthrose van onze beroepsvereniging, aangevuld met de laatste  inzichten van wetenschappelijk onderzoek en  evidence based practice.

De behandeling

U wordt behandeld volgens het behandelprotocol. Hiermee krijgt u een behandeling die praktisch is, compleet en op maat gemaakt. De behandeling houdt niet alleen oefeningen en praktische adviezen in om beter te functioneren tijdens uw dagelijkse activiteiten, maar biedt ook handreikingen om beter om te kunnen gaan met arthrose, ook nadat de therapie gestopt is. Hierbij bepaalt u zelf uw behandeldoelen. Er wordt dus gewerkt aan wat u belangrijk vindt.

Interactieve website

Als ondersteuning van het protocol is er een website: www.artrose-netwerk.nl. Op deze website kunt u inloggen met een persoonlijke code. Hierdoor krijgt u toegang tot extra informatie over arthrose, leefstijl en overzichten met oefeningen. Tevens vindt u hier aanvullende informatie over beschikbare hulpmiddelen, voeding, eventuele medicatie, sporten met artrose en goede informatieve  websites met betrekking tot arthrose. Als u niet beschikt over een computer of internet, krijgt u de informatie op papier. Het programma is een afgerond geheel waardoor u na het afronden van de behandeling niet elke keer afhankelijk bent van een therapeut.

Vergoeding

Behandelkosten worden conform poliswaarden vergoed. Voor de behandeling van knie- of heupartrose kunt u m.i.v. 2018 aanspraak maken op 12 behandelingen per jaar  uit de basisverzekering. Raadpleeg de polis voor de voorwaarden van uw eigen zorgverzekering.